kelime anlamı olarak “Sağlıklı ve formda olmak” olan fitnes, temelde kasların tek tek aletli ya da aletsiz çalıştırılmasıyla sıkılaştırılması ve güçlendirilmesi amaçlanan, bir çok egzersize ile gerçekleştirilen bir spordur. Bu nedenden dolayı bütün sporların temelini teşkil etmektedir. Çünkü her spor dalında vücutta ağırlıklı kullanılan kas grupları vardır ve bu kas gruplarına kondisyon kazandırılması için fitness egzersizlerine başvurulur.
Fitness sporunda da amaca göre, her yaşın, her hayat tarzının ve vücut tipinin birbirinden farklı olarak bir uzman tarafından takip edilen bir antrenman programı vardır.
Fitness yaparken aerobik (koşu, kürek, bisiklet gibi kardiyovasküler sistemi çalıştıran egzersizler) ve anaerobik (ağırlık kaldırma egzersizleri) egzersizler birlikte yapıldığı için müsabaka sporu olan bodybuilding e nazaran vücudun çok fazla hacim kazanması hedeflenmez . Bu nedenle kaslar fazla büyümez, sadece sıkılaşır ve estetik bir görünüm alır.
Uzun yıllar fitness sporu yapanların kanser ve kalp krizine yakalanma riski düşük olduğu gibi vücudun yüksek oranda kalori yakması sağladığından şeker hastaları için de faydalıdır. İnsan psikolojisine etki eden endorfin, östrojen veya testesteron hormonlarının salgılanmasını sağlayarak kişinin kendisini daha iyi hissetmesini sağlar. Aerobik egzersizlerle kalp ve damar sistemini güçlendirirken, anaerobik egzersizlerle kas, bağ dokusu, tendonlar ve eklemlerin güçlenmesi sağlanır. Zihinsel olarakta daha sağlıklı ve hızlı karar vermeyi sağlar. Formda olan kişinin özgüveni artar ve sağlıklı bir uyku düzenine sahip olur.
özellikle bu spora yeni başlayan kişiler uygun kıyafet ve uzman eğitmen eşliğinde antrenmanlara başlamalı, herhangi bir sakatlık riski oluşmaması için antrenman öncesi streching hareketleriyle adalenin ısınması sağlanmalı ve ağırlık egzersizilerinde de hareket disiplinine dikkat edilmelidir.