12 Madde de Yüzmenin Faydalarını Sizlere Anlatalım…
Kas grupları yönünden
Belirli bir kas grubunu çalıştırmaya yönelik bölgesel egzersizlere nazaran yüzme, bütün kas gruplarını çalıştırır. Düzenli yapılan yüzme egzersizleri hem kasları güçlendirmekte hem de vücut koordinasyonunu gelişiminde çok önemli rol oynamaktadır.
Kemik sorunlarında pozitif şekilde etkilidir
Uzun süreli kas ve eklem sorunu olan insanlarda fiziksel ve fizyolojik aktivite olarak kesinlikle yüzmeden rahatlıkla faydalanabilir. Su, insanın kas, eklem ve dokularının vücudun diğer organlarıyla ve bölgeleriyle işbirliği içinde veya bağımsız şekilde çalışması için omurga üzerindeki baskıyı azaltmada yardımcı olur. Eğer kemik iltihabı gibi sorunlarınız varsa yüzme sizin için diğer egzersizlerden farklı bir alternatif olacaktır. Bu sebeple kaslarında, eklemlerinde ya da iskelet sistemlerinde herhangi bir rahatsızlığı olanlara doktorlar tarafından önerilen tek spor yüzmedir.
Vücudun Esnekliğini artırır
Suyun kaldırma kuvvetinden dolayı su içerisinde kemikler ve eklemlere binen yük daha da azalacağından dolayı vücut rahatlar, esneklik kazanır ve uzuvlar daha geniş açılarda rahatlıkla açılabilirler. Bu sebeple suda yapılan egzersizlerde sakatlanma ve yaralanma oranı karadaki egzersizlere oranla %90 daha azdır.
Kilo kontrolüne yardımcı olur
Yüzme, Vücudumuzda bütün kasların senkronize bir şekilde yoğun su ortamının gösterdiği dirence karşı yapıldığı için, kas gruplarının daha yoğun çalışmasını sağlayarak kilo kaybına ve kasların düzgün bir şekilde yapılanmasına neden olur.
Kalp sağlığını olumlu bir şekilde destekler
Kan basıncını artıracak ve kalbe aşırı yüklenilecek yorucu fiziksel aktiviteler önerilmeyen kalp hastaları için yüzme, ideal bir egzersizdir.
Yapılan araştırmalar, düzenli yüzmenin kalp dolaşım sistemi üzerinde olumlu yönde çok önemli etkileri olduğunu göstermektedir. Düzenli yüzme antrenmanları yapan kişilerde koroner kalp hastalıklarına daha az rastlanmakta ve bu bireylerin kalp krizi geçirme olasılıkları düşmektedir. Ayrıca kalp ve beyin damarlarının tıkanmasına yol açan bir takım maddelerin azalmasına da yardımcı olmaktadır.
Astım hastalığına iyi gelir
Fiziksel olarak astımlılara uygun olmayan salon egzersizleri yerine, solunum hızı ve derinliğini daha kaliteli hale getiren yüzme, astım hastalarının genel durumunda iyileşme sağlar.
Kolesterol seviyesini dengeler
Fitnes ve koşuya göre yaklaşık 3 ila 5 kat daha fazla kalori harcatan ve enerji üretimi sağlatan yüzme, enerji üretimi için yağ depolarının kullanımı neticesinde vücudun kolesterol seviyesini dengede tutar.
Diyabet riskini düşürür
Yapılan başka ilginç bir araştırma göstermektedir ki yüzme sporu da dahil olmak üzere yapılan düzenli fiziksel aktiviteler şeker hastalarının insülin duyarlılığını arttırmakta, bunun sonucu hastanın daha az insülin gereksinimi olmaktadır.